Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(42)
Forma i typ
Książki
(42)
Poradniki i przewodniki
(32)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Proza
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(41)
wypożyczone
(5)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(37)
Oddział dla Dzieci i Mł.
(4)
Wypożyczalnia Filii nr 1 (Łąkowa 1)
(1)
Wypożyczalnia F.w Otorowie
(2)
Wypożyczalnia F.w Pamiątkowie
(3)
Czytelnia dla dorosłych
(1)
Autor
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Achilleos Antonis
(1)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Bareła Malwina
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bueß-Kovács Heike
(1)
Bui Andrew
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Czapla Jerzy (barman)
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Fisch Jen
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Galewska Żaneta
(1)
Galewski Patryk
(1)
Greger Michael H
(1)
Greiner Karin
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Huff Lisa
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jasińska Elżbieta
(1)
Jasińska Sabina
(1)
Kaye Alexa
(1)
Klasen Jörn (1951- )
(1)
Kopiński Michał
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko Gotuje
(1)
Kułakowska-Lis Joanna. (1971- )
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Miller Max (1983- )
(1)
Miśniakiewicz Bożuś
(1)
Mock-Pike Rita
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Muss Claus (1956- )
(1)
Mączyńska Małgorzata
(1)
Olejnik Donata
(1)
Ovsyankina Svetlana
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward (1942- )
(1)
Pruszyńska Karolina
(1)
Riedl Matthias (1962- )
(1)
Robertson Robin (1955- )
(1)
Rubinstein Nela
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Różycka Zofia
(1)
Sapała Marta (1974- )
(1)
Schäfer Silja (1976- )
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Sosin-Krosnowska Natalia (1982- )
(1)
Stone Gene (1951- )
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szaczkus Olga
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Toselli Barbara
(1)
Trybulska Aneta
(1)
Vogel Leanne
(1)
Volkwein Ann
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Wellman Krzysztof
(1)
Wiewiurka Zenon
(1)
Wysocka Kamila
(1)
Wójtowicz Joanna
(1)
Zaremba Marek (dietetyka)
(1)
Zyśk Anna
(1)
Śliwińska Katarzyna (ilustratorka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(23)
Okres powstania dzieła
2001-
(37)
1901-2000
(1)
2018
(1)
Kraj wydania
Polska
(42)
Język
polski
(39)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dorośli
(6)
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(11)
Temat
Zdrowe odżywianie
(8)
Zdrowe żywienie
(6)
Gotowanie
(4)
Kucharstwo
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Agroturystyka
(2)
Choroba Hashimoto
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Długowieczność
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Insulinooporność
(2)
Kulinaria
(2)
Kultura stołu
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Odchudzanie
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Ajurweda
(1)
Blogerzy
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Chwasty
(1)
Ciasta
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta IF
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta paleo
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Freeganizm
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Herbata
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Historia
(1)
Jakość żywności
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kobieta
(1)
Konsumenci (ekon.)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia lekkostrawna
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia turecka
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Las
(1)
Leczenie
(1)
Ludzie kultury
(1)
Lunch
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mięso
(1)
Napoje
(1)
Odżywianie
(1)
Oszczędność
(1)
Owoce
(1)
Pałkiewicz, Jacek Edward (1942- )
(1)
Pisarze
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Postawy
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Rowling, J. K. (1965- )
(1)
Rozrzutność
(1)
Rośliny leśne
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Slow life
(1)
Słodycze
(1)
Tarczyca
(1)
Turystyka
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wsie
(1)
Zakupy
(1)
Zero Waste
(1)
Zupy
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(1)
Śmieci
(1)
Świadomość ekologiczna
(1)
Życie codzienne
(1)
Życie kulturalne
(1)
Życie towarzyskie
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Wronki (woj. wielkopolskie, pow. szamotulski, gm. Wronki)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(22)
Książka kucharska
(15)
Poradnik
(13)
Publikacja bogato ilustrowana
(12)
Przewodnik tematyczny
(3)
Wywiad dziennikarski
(2)
Biografia
(1)
Książka do wypełniania
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacje bogato ilustrowane
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(914)
Socjologia i społeczeństwo
(338)
Edukacja i pedagogika
(253)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(241)
Kultura i sztuka
(174)
Kulinaria
(42)
Medycyna i zdrowie
(171)
Psychologia
(168)
Podróże i turystyka
(160)
Biologia
(155)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(145)
Hobby i czas wolny
(141)
Literaturoznawstwo
(116)
Religia i duchowość
(105)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(100)
Etnologia i antropologia kulturowa
(79)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(73)
Kultura fizyczna i sport
(71)
Rozwój osobisty
(61)
Geografia i nauki o Ziemi
(40)
Filozofia i etyka
(35)
Styl życia, moda i uroda
(34)
Inżynieria i technika
(31)
Fizyka i astronomia
(26)
Architektura i budownictwo
(24)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(24)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(24)
Językoznawstwo
(22)
Nauka i badania
(22)
Ochrona środowiska
(20)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(18)
Praca, kariera, pieniądze
(17)
Media i komunikacja społeczna
(16)
Transport i logistyka
(16)
Rolnictwo i leśnictwo
(14)
Dom i ogród
(13)
Archeologia
(11)
Informatyka i technologie informacyjne
(11)
Zarządzanie i marketing
(6)
Matematyka
(2)
Obronność i bezpieczeństwo narodowe
(2)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Astronautyka
(1)
Autobiografia
(1)
Chemia
(1)
Erotyka
(1)
Farmacja
(1)
Korpel - rodzina
(1)
Kosmobiologia
(1)
Kryptozoologia
(1)
Literatura
(1)
Logistyka
(1)
Muzyka
(1)
Młodzież
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pedagogika,oświata,edukacja
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Poznanie - fizjologia
(1)
Przemysł
(1)
Przyroda
(1)
Psychiatria
(1)
Psychologia popularna
(1)
Religie i wierzenia
(1)
Rysunek
(1)
Starość - choroby
(1)
Varia
(1)
Zarządzanie
(1)
Zwyczaje, obrzędy, tradycje
(1)
42 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie / Beata Abramczyk. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 212, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Książki)
Czy choroba może się stać okazją do rozwoju? W swojej niezwykłej książce Beata pokazuje, że tak! Jej wiedza oparta jest na osobistym doświadczeniu. Beata nie tylko poradziła sobie z chorobą Hashimoto, ale przede wszystkim przepięknie rozkwitła - jako kobieta i jako człowiek. Z wykształcenia jest finansistką, jest również profesjonalną projektantką wnętrz. Dzięki chorobie stała się również dietetykiem oraz... joginką! Żyje pięknie, żyje dobrze i żyje zdrowo. Swoim bezcennym doświadczeniem, ciepłem i mądrością dzieli się w tej wzruszającej i motywującej książce, która jest również niezwykle praktycznym przewodnikiem. Beata pokazuje, że z hashimoto można żyć dobrze - można żyć najpiękniejszą pełnią życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami!
Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka „Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy” zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz - smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [1] strona : fotografie ; 25 cm
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. “Cuda w kuchni” to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera, czy z mrożonek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzikie zioła, chwasty, leśne pokarmy uzależniają! Na pikniku siedzi się na ziemi, je rękami, brudzi usta zwęglonym ziemniakiem. Pobudza się wszystkie zmysły. Żywy ogień to magia, trudno oderwać od niego wzrok, a przygotowane w ten sposób potrawy są niepowtarzalne. Skosztuj jak nieziemsko smakują: • chimichurri z gwiazdnicą pospolitą • grillowana sałata z kwiatami lipy • szarpane boczniaki bbq • miraliwki – oliwki z zielonych mirabelek Dowiedz się także jak odróżnić od siebie najczęściej spotykane w polskich lasach rośliny. Jak wygadają ich liście, kora, igły, kwiatostany, szyszki. Wykorzystaj dary natury i odnajdź radość w piknikowaniu W lesie sezon piknikowy trwa cały rok.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Cuda z herbaty /Jerzy Czapla - Brzezia Łąka : Wydawnictwo Poligraf, 2021 - 142, [2] strony : ilustracje ; 6c24 cm.
Jerzy Czapla - od 35 lat realizuje się w zawodzie barmańskim, od 15 lat jest licencjonowanym kiperem herbat. Uczestnik ogólnoświatowych szkoleń z drinków, w tym na bazie herbat (między innymi w Kolombo na Sri Lance, w Ałma Acie w Kazachstanie i w Hanoi w Wietnamie). Uczestnik kongresów herbat w Kolombo w 2005 i 2007 roku. Wysokiej klasy praktyk z wieloma wyróżnieniami i nagrodami konkursowymi, mistrz Polski, laureat mistrzostw świata w Maladze w 1999 roku. Praktykuje na plantacjach na Sri Lance, w Chinach, Indiach i Wietnamie. Jest cenionym trenerem w technikach barmańskich i kiperskich herbat oraz innowatorem parzenia herbat i przygotowywania koktajli na ich bazie. Założyciel Centrum Szkolenia Barmanów (2001), barman i manager wielu lokali w Polsce. W 2018 roku minister sportu i turystyki mianował Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli na pierwszą w Polsce instytucję certyfikującą kwalifikację Barman-Blender. Jest społecznikiem, sprawuje funkcję członka Sektorowej Rady do spraw Kompetencji Sektora Turystyki w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.
Popularnonaukowa książka „Cuda z herbaty” prezentuje znane informacje o herbatach w sposób oryginalny i twórczy. Zawarte w pozycji treści stanowią znaczące rozwinięcie, uaktualnienie i oryginalne podejście do zagadnień związanych z herbatami w stosunku do istniejących na rynku publikacji z tego zakresu. Uważam, że grono odbiorców tej wartościowej pracy będzie z pewnością szerokie, zwłaszcza że zawiera ona wiele praktycznych informacji na temat uzyskania dobrej jakości naparów herbacianych. Rekomendowany tytuł to kompendium wiedzy na temat herbat, ich rodzajów, właściwości, sposobów parzenia, a układ treści jest przemyślany i spójny. Niewątpliwie najciekawsza jest druga część książki, dotycząca praktycznego wykorzystania herbat do przygotowania drinków bezalkoholowych i alkoholowych. Z całym przekonaniem rekomenduję tę pozycję entuzjastom herbaty. - prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW w Warszawie Bardzo dziękuję za przesłanie ciekawego – w mojej ocenie – opracowania na temat historii herbaty i możliwości jej wykorzystywania. Zamieszczone w książce informacje – przede wszystkim przepisy dotyczące przyrządzania na bazie herbaty drinków – stanowią cenne źródło inspiracji dla osób chcących zdobyć nowe lub poszerzyć posiadane kwalifikacje z tego obszaru. Gratuluję autorowi opracowania i mam nadzieję, że nie jest to ostatnia jego książka poświęcona tej problematyce. - dr hab. Hanna Zawistowska, prof. SGH, przewodnicząca Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Turystyka Polacy chętnie piją herbatę zarówno do posiłków, jak i jako samodzielny napój. Lubimy przede wszystkim herbatę czarną, ale coraz częściej pijemy napar z zielonej herbaty lub sięgamy po inne rodzaje herbat. Jerzy Czapla jest osobą, która może godzinami pięknie opowiadać o historii herbaty i ceremonii jej parzenia, a także o jej właściwościach zdrowotnych. Nie ma to jak kubek dobrej herbaty, ale nie wszyscy wiemy, jak dobrać dobrą herbatę, ile czasu ją parzyć i w jakiej temperaturze, no i oczywiście jeszcze, w jaki sposób ją podawać. Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w tej książce. - Marcin Soból, prezes Stowarzyszenia EuroToques Polska, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej w nowej odsłonie – wersji płynnej! Soki, koktajle, zupy są nieodłącznym elementem twojego menu? Niezastąpiona dieta dr Ewy Dąbrowskiej powraca w postaci płynnej! To wyjątkowo prosta i skuteczna metoda postu, która pomaga oczyścić organizm i wzmocnić jego odporność. W ciągu kilku minut możesz przygotować pełnowartościowy i sycący posiłek. Potrzebujesz jedynie świeżych warzyw, owoców i blendera lub wyciskarki. Nowa wersja diety to pełnowartościowa forma postu wykorzystująca te same składniki i założenia co dieta warzywno-owocowa. Jej dzienny jadłospis nie przekracza 800 kcal. Wyciśnij z tej książki zdrową dawkę wiedzy, praktyki i witamin! W książce znajdziesz: specjalny rozdział dr Ewy Dąbrowskiej poświęcony odporności i sposobom radzenia sobie z wirusami 100 nowych przepisów na smaczne, szybkie i wzmacniające odporność zupy, soki, musy, desery i koktajle praktyczne porady, przykładowy jadłospis teksty motywacyjne z miejscem na notatki pomysły na wykorzystanie diety płynnej w życiu codziennym
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania)
(Book & Cook)
Na okładce: 50 naklejek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci i Mł.
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje życie z Hashimoto i SIBO / Kasia Dziurska. - Warszawa : Burda, 2019. - 221, [3] strony : fotografie ; 23 cm.
Życie z chorobą Hashimoto bywa trudne. Ale jest także dobra wiadomość - może być zdecydowanie lepsze, gdy o nie zawalczysz. Kasia Dziurska. Sportsmenka i trenerka. Młoda, wysportowana i ambitna. Motywująca innych do zdrowego i aktywnego życia. W trakcie treningów do „Dancing with the Stars. Tańca z gwiazdami” czuła się fatalnie, stała się senna i apatyczna. Mimo morderczego wysiłku - przytyła. Pojawiły się dokuczliwe dolegliwości i depresyjne nastroje. Diagnoza spadła jak grom z jasnego nieba - hashimoto. Za chwilę wiadomość o kolejnej chorobie skrywającej się pod tajemniczą nazwą SIBO. Trzydziestolatce, która idzie przez życie jak burza, trudno było pogodzić się z myślą, że już nigdy nie będzie całkowicie zdrowa. Jednak po etapie buntu nadszedł etap działania. Sportsmenka znalazła doświadczoną w leczeniu hashimoto lekarkę oraz dietetyczkę, której oddała kontrolę nad swoją dietą. Przede wszystkim jednak zwolniła tempo życia. Intensywne treningi zmniejszyła do minimum, zaczęła uprawiać stretching oraz pole dance. Po kilku miesiącach poczuła znaczącą poprawę. Jestem na dobrej drodze do zdrowia - mówi Kasia Dziurska i motywuje kobiety dotknięte chorobą Hashimoto do walki o lepszą jakość życia. W książce opowiada o trudnym doświadczeniu utraty kontroli nad własnym ciałem oraz o życiu z chorobą przewlekłą. Radzi, jak zrozumieć swoje ciało i jak pomóc mu powrócić do równowagi. Nie zabrało też informacji o tym, co czuje kobieta chora na chorobę Hashimoto i co powinni wiedzieć o chorobie jej bliscy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jen Fisch opracowała program oparty na diecie ketogenicznej, który dzięki prostym przepisom pomaga chorym powrócić do pełni zdrowia. Dzieki niemu znalazła sposób na pokonanie własnych dolegliwości. Prowadzi bloga Keto In The City, na którym z pasją oferuje proste rozwiązania ułatwiające ketogeniczny styl życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Badania naukowe potwierdzają, że lecznicze głodówki nie tylko ułatwiają odchudzanie, ale też poprawiają ogólny stan zdrowia. Sprzyjają usuwaniu toksyn z organizmu, wzmacniają układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko cukrzycy, a także redukują tłuszcz brzuszny i hamują rozwój nowotworów. Dają również dobre rezultaty jako dieta przeciwzapalna. Czytając tę książkę, dowiesz się, jak stosować post przerywany 16/8 i zasady zdrowego odżywiania, które podniosą jakość twojego życia. Dzięki tej prostej, ale skutecznej terapii znajdziesz odpowiedź na pytanie – jak szybko schudnąć i zachować sprawność fizyczną przez długie lata. Post przerywany – bez wyrzeczeń, z korzyścią dla zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 4.
Książka
W koszyku
Kuchnia na pełnej petardzie / Patryk Galewski ; zdjęcia Żaneta Galewska. - Warszawa : Agora, 2022. - 206, [2] strony : ilustracja ; 24 cm.
Historia opowiedziana poprzez smaki i zapachy. Dowiemy się z niej, o jakich potrawach Patryk marzył w więzieniu, co gotował dla podopiecznych księdza Jana, jakie dania przyrządza dla gości swojej restauracji, a co gotuje w domu, dla żony i dzieciaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują słodkości : 30 przepisów / w opracowaniu Agnieszki Górskiej ; rysunki i grafika: Kasia Śliwińska. - Warszawa : Demart, copyright 2022/2023. - 80, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 30 cm.
Na okładce: Sprawdzony sposób na słodkie chwile.
Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze - dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów - co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła. W książce znajdziecie też Przepis na sukces, żeby łatwiej było Wam oswoić kuchnię i Zaradnik, który pomoże pokonać kulinarne przeszkody. Z taką pomocą niejedno Wam się upiecze. A w nagrodę czeka na Was wylizywanie garnuszków po polewie czekoladowej, podjadanie kolorowej posypki i podskubywanie kruszonki. Dla każdego coś słodkiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci i Mł.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kontynuacja międzynarodowego bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie autorstwa uznanego specjalisty z zakresu zdrowego odżywiania doktora Michaela Gregera. Autor udowadnia, że wielu chorób można uniknąć lub odwrócić ich postęp za pomocą diety opartej o produkty roślinne. Tym razem poza prezentacją naukowych dowodów na jej skuteczność Greger spełnia prośby swoich czytelników i przedstawia ponad 100 praktycznych, bogato ilustrowanych przepisów na pyszne dania, przekąski i napoje. Wszystkie zawierają składniki z Codziennego Tuzina - listy najzdrowszych produktów stworzonej przez autora. Książka Jak gotować, by nie umrzeć przedwcześnie to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wielbicieli diety roślinnej, ale wszystkich, którzy chcą cieszyć się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu. Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cudne manowce: Wszystko, co w Polsce najlepsze/ Magda Grzebyk. - Warszawa : Edipresse Kolekcje, 2019. - 223, [1] strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Autorka jednego z najpopularniejszych blogów w Polsce "Krytyka kulinarna", charyzmatyczna Magda Grzebyk, odkrywa wszystkie karty. Oto książka o miejscach, do których warto uciec w weekend, żeby zapomnieć o morderczym tempie. Dobrze się wyspać, pięknie wstać i zjeść śniadanie przygotowane z lokalnych i naturalnych składników. Do tego regionalne przepisy przypominające o naszym kulinarnym dziedzictwie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The kid chef bakes : the kids cookbook for aspiring bakers.
Oryginalna książka kucharska z kursem pieczenia dla starszych dzieci i młodzieży. Zawiera wszystko, czego potrzeba, by zachęcić nastolatka do samodzielnego upieczenia pysznych ciast i babeczek, pizzy, chleba oraz rozmaitych słodkich i słonych przekąsek. Jest idealnym prezentem dla początkujących piekarzy i cukierników, ale wprowadza też bardziej zaawansowane techniki kulinarne. Z pomocą tej książki każdy młody szef kuchni zachwyci swoimi wypiekami rodzinę i przyjaciół.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci i Mł.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Ks. regionalny (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zerwij z ...)
Forma i typ
Odbiorca
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Rezygnacja z mięsa nigdy nie była łatwiejsza! Możesz zacząć zdrowiej się odżywiać i przy okazji ulżyc planecie, nie zmieniając radykalnie stylu życia. Skorzystaj z zawartych w książce inspirujących wskazówek i przepisów na oyszne wegetariańskie dania, a stopniowa rezygnacja z mięsa nie sprawi ci żadnych trudności. Pełnowartościowa dieta roślinna odkryje przed tobą świat nowych smaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jerozolima do zjedzenia / [tekst i zdjęcia] Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., 2023. - 300, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Kolejna z serii książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek - smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę - hebrajskie i arabskie hity z różnych epok - świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Stambuł do zjedzenia / tekst i zdjęcia Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2020. - 286, [1] strona : fotografie kolorowe ; 28 cm.
„Cóż to jest za opowieść! Sprzedawcy ulicznego jedzenia, którzy przekrzykują się nawzajem, wędrówki po mieście udeptane z fascynujących tropów historii i teraźniejszość, która z całej siły trzyma za rękę przeszłość. Weźcie głęboki oddech — czujecie zapach mięty, kuminu albo pieprzu? Słyszycie brzdęk łyżeczki mieszającej cukier w pękatej szklance z gorącą jak Stambuł herbatą? Bartek Kieżun z rozmachem pokazuje smakowite meandry tego tętniącego życiem miasta, które zdaje się nie mieć końca. Afiyet olsun!” Daria Pawlewska, redaktorka i wydawczyni magazynu KUKBUK „Bartek Kieżun mieszka w mojej okolicy. Kiedy dzwoni, że będzie mógł w drodze do miasta podrzucić jakiś smakołyk, domyślam się, że pracuje nad kolejną książką i robi zdjęcia opisywanych dań. A więc dwa w jednym: mogę delektować się tym, o czym pisze, a potem przeczytać o tym, czym się delektowałem. Następnie, wyposażony w jego mistrzowskie historyczno-obyczajowe wykłady, zwiedzam i zjadam — nawet Stambuł — bez wychodzenia z domu”. Grzegorz Turnau „Stambuł jest idealnym miejscem dla miłośników dobrego jedzenia. A Kieżun jest idealnym autorem, żeby opisać jego kulinarne zaułki i sekrety. Gdyby można było jeść książki, zacząłbym od tej”. Witold Szabłowski
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej